Rabu, 30 November 2011

ALMOND ROCE VS FERERRO ROCHER


Aha...masih ada stok lagi bahan buat kek dan biskut...mari kita buat projek hehehe



1bgks hazelnut wafer(x jumpe prise hazelnut gune jela yg prise ceklat pun leh je..)
kacang hazel secukupnye(d bakar dulu@sangai dlm kuali tanpa myk pun ok)
coklat masakkn..klu gune coklat compoun lg sedap(coklat utk buat homemade ceklat tu..)
almond nib ikut byk mane yg kite suke la..
paper cup secukupnye
hazelnut spread..


memula hancurkan@ramaskn wafer tu hingga hancur,gune tgn je tau..pastu masukkn hazelnut spread sampai wafer tu leh d kepal2 x berderai..klu still berderai lg tambhkn hazelnut spread tu lg..buat bulat2 kemudian masukkn kacang hazel tu dlm bulatan td tu mcm nk buat kuih buah melaka tu..buat sampai abis adnn wafer tu kemudian masukkn dlm pt ais dulu utk kasi bulatan tu keras ckit..nnti sng nk salutkan dgn coklat..
smentara tgu ball tu keras,leh la cairkn ceklat tu gune kaedah double boiled n ltkkn coco butter@butter@marjerin ckit je nk kasi napak shinning2 ckit kan...pas da cair tu biakan jap ceklat tu dlm 1min n kemudian barulah d masukkan almond nib n gaul sbti..
lastly kuarkan ball yg dlm pt ais tu n salutkan dgn coklat n masukkn dlm papercup..da siap sume masukkn dlm pt ais blek supaya coklat tu keras..tadaaaa..jadilah almond roche ala2 ferrero rocher..lg lame dlm pt ais lg sodap!selamat mencuba..

Resepi dari Aini Mazlina Mohd Noor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan