Khamis, 28 Januari 2010

AKIBAT MENGLAMUN UBI REBUS KU HANGUS

Petang tadi aku rasa lapar sangat..tapi aku tak selera makan nasi..aku nak makan yang lain...

Aha, Aku nampak seketul ubi baki yang aku goreng semalam..Yang ini aku nak rebus la pulak cicah ngan sambal tutuk sedap agaknya.

Setelah aku kupas, aku basuh terus rebus bagi garam sikit. Pastu aku buat kan la sambalnya pulak..Siap buat sambal aku duduk kat sofa dapur aku...Sambil tu aku ngelamun la pulak.

Sedar-sedar aku terbau benda asing...Alamak hangus...Cam ne bleh hangus rasanya baru je aku tengok airnya tadi...

Alamak cam ni???? Nak buang? Oh tidak....cume tinggal ini aje ubinya. Nak cabut lagi? huh siksanya...

Kat kampung aku nak tanam ubi susah dah sekarang.. bukan tak berbuah tapi baru je nak berbuah ada le binatang sondol tu tukang korek...La ni aku tanam kat bendang nun...jauh plak daru rumah aku...

Sebelun hb ku menjengah ke dapur diam-diam aku aku salinkan periuk. Yang tak berapa hangit tu aku masak ngan periuk lain..Alamak bau hangit tak hilang jugak. Lastly aku masukkan gula merah bubuh air sikit wat kuah...

Alamak kali ni aku tak dapat le makan ubi rebus ngan sambal tutuk tadi.

Tak lama tu hb ku ngan anak-anak aku berduyun-duyun ke dapur..." Eh, apasal ubi ni hitam plak?" tanya hb aku..."Ala.. bubuh gula merah tu" jawabku. He he he...glak yang tak berbunyi." Sedap tak bang?". " Bleh tahan ". Alah sedap la tu...Anak beranak kami makan...

Oh, sambal tutuk. Hari ni aku simpan dulu. Esok aku masak pulut cicah dengan kau pulak. NGEEEEE...........

Ape gambar? Malu nak tangkap gambar nanti konangan ( pecah tembelang aku)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan