Selasa, 11 Mei 2010

BORINNNNNNNNNNNNG......SANGAT APE NAK BUAT.........

Hari ni aku boring sangat….aku tinggal berdua je dengan Afnan…anak bungsuku yang berumur 4 tahun………Apa lah aku nak buat ni…nak tengok TV…asyik suara spongebob je………. huhuhuhu……..

Aku buka buku resepi lama-lama kat almari…….tengok gambar tengok resepi…Ish....... macam sedap je kek ni…………….KEK COKLAT……nak try buat lah….seingat aku bahan-bahan semua ada dalam stok aku…

Aku keluarkan satu persatu perkakas dan bahan-bahannye……….

Siap sedia……………………

Bahan-bahannye:

Bahan A

2 biji telur

1 cawan gula pasir

1 cawan gula perang

1 cawan minyak masak

Bahan B

1 sudu kecil vanilla

1 ½ cawan susu segar peris a coklat

½ air bercampur ngan 2 sudu Nescafe

Bahan C

2 sudu kecil sodium bikarbonat

1 sudu kecil baking powder

½ cawan sebuk koko

2 cawan tepung gandum

Toping :

½ cawan koko van hauten

½ cawan susu pekat

1 sudu besar minyak masak……………..

Cara nak buat cam biasa je…..

1. Pukul telur hingga kembang.

2. Masukkan gula dan pukul lagi

3. Masukkan minyak masak

4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan secara berselang seli

5. Bakar pada suhu 170 selama 1 jam @ hingga masak.

6. Untuk topingnye, masukkan bahan-bahan ke periuk, dengan api yang kecil….panaskan sampai nampak dah ok….tuang ke atas kek yang telah sejuk……………

Tak dapat nak tangkap gambarnye…sebab kamera tertinggal kat sekolah…..huhuhu

Ok2x……entry akan datang saya tunjuk kan gambarnya,,,,,,,

5 ulasan:

  1. wah! sedapnye..makan panas2 lagi terangkat kan..

    BalasPadam
  2. ari tu nak ambik gambar, kamera tetinggal kat sekolah, tunggu saya buat lagi hehehehehe......bahan ada lagi cuma masa belum mengizinkan.....

    BalasPadam
  3. wah kak mana kuihnya....
    sedap tu

    BalasPadam
  4. kenapa kat tajuk bila click jadi tajuk lain, pelik2...

    BalasPadam