Jumaat, 22 Januari 2010

TERKENANG NASI AMBENG

Teringat dulu masa aku di alam kanak-kanak. Aku tinggal ngan mbah..Hmmmmm…….mbah memang selalu buat serunding kelapa. Serunding ni tahan untuk seminggu sahaja sebab cepat habis. Aku suka sangat sebab serunding kelapa yang mbah buat sedap memang emmmmph…Boleh makan dengan nasi, pulut dan ubi godok (rebus).Kini, mbah dah tak de..bila nampak serunding kelapa teringat kat arwah mbah..semoga mbah bahagia di sana...

Aku tak sempat nak belajar buat serunding ngan mbah sebab aku dulu tak suka masuk dapur…he… he….he.

Sekarang aku dah kahwin…Alhamdulillah aku ditemukan dengan seorang kakak ipar yang pandai buat nasi ambeng.Tiap kali kakak iparku buat kenduri, mesti buat nasi ambeng .Menu utama nasi ambeng mesti ada serunding kelapa.. Kalau ada orang buat nasi ambeng tapi tak de serunding kelapa…itu bukan nasi ambeng namanya..

APA TU NASI AMBENG?

Tentu ramai yang tak tahu apa itu 'nasi ambeng'. Ini adalah merupakan makanan tradisi masyarakat jawa yang kian pupus. Banyak juga bahan-bahan yang diperlukan untuk menyiapkan satu hidangan 'nasi ambeng' yang sempurna. Saya cuba masukkan dalam entri kali ini mengikut kefahaman saya. Kepada kawan-kawan yang lebih arif dan berpengalaman, harap-harap jangan kutuk dah la...

'Nasi Ambeng' ni biasanya dihidangkan semasa kenduri. Waktu makan, para jemputan hanya jamah sedikit sahaja, kemudiannya akan membungkus untuk dibawa pulang. Tuan rumah akan menyediakan daun pisang, kertas surat khabar dan tali setiap seorang. Dalam satu talam, hidangan dibahagi kepada 4 bahagian.

Bahan wajib untuk 4 orang:

1. Nasi putih

2. Ayam masak kicap @ goreng @ ikan masin

3. Mee goreng

4. Serunding kelapa

5. Sayur kacang panjang @ buncis (sayur goreng)

6. Sambal tempe

7. Talam

8. Daun pisang

Saya perturunkan juga beberapa resepi mudah untuk bahan di atas. Selamat mencuba.

Mee goreng Jawa

Bahan :

Mee kuning 2 paket

Taugeh 50 sen

Bahan untuk di mesin

4 biji Bawang merah

3 ulas Bawang putih

1.5 biji buah keras

kicap mee 4 sudu ( agak2)

lada kering 2sudu

1 sdb lada hitam

1 sdb udang kering

letak sos dan gula untuk manis (* lada hitam blend asing sebab takut tak hancur)

Caranya:
Tumis bahan2 yang dimesin sehingga garing.

Masukkan mee dan gaul rata.Masukkan taugeh. Gaul sebentar dan angkat.

Serunding kelapa

Sebiji kelapa parut
Bahan untuk di mesin
jintan manis 1 jemput
1sudu jintan putih
3sudu ketumbar
4 batang serai
1/2 inci lengkuas sebesar ibujari
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 sdb lada kering blend
1/2 inci kunyit hidup ( elok guna yang fresh)
2 sdb udang kering
Asam jawa sebesar ibujari diperah airnya dengan 2 sdb air (pekat2)
Gula dan garam secukup rasa.
Semua bahan diatas dimesin sehingga halus

Caranya:
1. Goreng kelapa tanpa minyak (sangan) sehingga kelapa kekuningan sedikit. Ini adalah supaya serunding tahan lama dan tidak basi.
2. Tumis bahan2 yang di mesin sehingga garing. Masukkan gula merah sehingga gula hancur.
3. Masukkan air asam dan garam. Biarkan atas api kecil sehingga agak pekat.
4. Masukkan kelapa yang telah digoreng. Gaul rata lebih kurang 5 minit. Bolehlah diangkat.

Yang lain-lain tu korang pun pandai masak kan...so, tak payah la saya tambah kat sini.

SELAMAT MENCUBA……

2 ulasan:

  1. Mana gambarnya?



    Nak jugakkkkk....mingin mingini ...

    BalasPadam
  2. Ha...ha..gambar tak de kamera abih bateri lupa nak cas...

    BalasPadam