Jangan tengok pada nama....hehehe yang pasti rasanya sedap. Mula2nya aku ragu2 juga nak buat......tp akhirnya..mak yang susah nak puji hasil masakan anaknya akhirnya ia mengalah kali ini....mak kata : Banyak2 kek yang aku makan ...kek ini yang paling sedap.....
Kek ini adalah resepi dari negeri Sarawak....
- 2 gls Tepung Gandum
- 2 gls Gula halus
- 10 bj Telur
- 1 1/2 tin kecil Susu Manis ( saya bubuh 1 tin susu pekat)
- 1 1/2 tin kecil Sri Kaya (2 tin kecil)
- 340 gm Susu Cair (Susu Ideal)
- 1 paket kecil Horlick (200gm)
- 16 oz buttercup(saya pakai 250gm butter)
- 1 botol kecil Browning Sugar ( saya hanya guna 3 ke 4 sudu mkn je)
- 2 senduk Milo (senduk nasi)
- 2 sudu mkn Serbuk Koko
- 2 sudu teh Esen Vanilla
Cara-cara
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Masuk telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan susu manis, susu cair ideal dan seri kaya. Gaul rata.
- Serbuk koko, milo,horlick dan tepung gandum di gaul sebati dan masukkan kedalam adunan tadi. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan esen vanilla dan browning sugar. Gaul rata
- Biarkan adunan selama 45 minit. Kemudian kukuslah adunan hingga masak. (saya kukus 4 jam setengah).
- Diharap mencuba resepi kek belacan ni. sangat SEDAP, dan pasti anda suka kannya. saya YAKIN. SELAMAT MENCUBA. :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan